Tot slot
Door: marjanenfrank
Blijf op de hoogte en volg marjan en frank
08 Juni 2010 | Nederland, Amsterdam
Onze reis zit erop. We zijn weer thuis en dragen voor het eerst sinds zes maanden weer een lange broek. We hebben de zonnebrillen opgeborgen en de parapluie al weer een keer opgestoken. Het land is in de ban van verkiezingen en van het Nederlands elftal. Kortom, we zijn weer in Nederland! Vanaf nu moeten we ons behelpen met foto’s en filmpjes en met onze herinneringen. Dan zullen we eventjes in gedachten terugreizen en tegen elkaar zeggen "Weet je nog, toen die keer in…...” We zullen er steeds met plezier over praten, met elkaar en met anderen, want wat hebben we het geweldig gehad, dat halve jaar.
Reizen is inspirerend, boeiend en leerzaam. Reizen is veel mensen ontmoeten, bijzondere mensen, heel leuke mensen en soms vervelende. Wat leg je toch snel contact als je onderweg bent en hoe vreemd is het eigenlijk dat je hier in Nederland naast elkaar in de tram kunt zitten zonder een woord te wisselen. Maar reizen is ook steeds weer afscheid nemen, soms van mensen die je vrienden zijn geworden, soms met pijn in het hart.
Reizen is relativerend en doet je beseffen dat er vele manieren zijn om naar de belangrijke dingen in het leven te kijken, naar zaken die te maken hebben met leven, dood en sexualiteit. Reizen doet je beseffen hoe goed we het in Nederland hebben en hoe uitzonderlijk het is dat je überhaupt een sabbatical van zes maanden kunt nemen, in landen waar de meeste mensen geen enkel idee hebben wat het begrip ‘op reis gaan’ of 'vakantie' inhoudt. Mensen die zestien uur per dag bezig zijn om ’s avonds weer een bordje rijst te kunnen eten. Maar desondanks jou positief tegemoet treden, het bijzonder vinden om je te ontmoeten.
Reizen is ook genieten van schitterende landschappen en natuur, van rokende vulkanen, dampende regenwouden en van met de stroming meewiegende zachte koralen. Reizen is kennismaken met prachtige cultuur, van monumenten uit het verleden zoals de Borobudur tot dagelijkse rituelen, zoals het plaatsen van kleine offerschoteltjes op de stoepjes in Bali.
Reizen is ook jezelf buiten de werkelijkheid plaatsen, in zekere zin. Je manoeuvreert jezelf immers in een luxe positie, zonder grote verantwoordelijkheden, want je hoeft niet naar je werk, niet voor je kinderen te zorgen, je hoeft niet te stofzuigen, geen boodschappen te doen. En als het je ergens niet bevalt, vertrek je gewoon weer, terwijl de meeste bewoners die je tegenkomt nooit hun dorpsgrens passeren. Je neemt bovendien nauwelijks kennis van het wereldnieuws, veel meer dan de aardbeving in Haïti, de val van het kabinet of de vulkaanas boven Europa komt niet tot je.
Maar tegelijkertijd stap je in het dagelijks leven van de bewoners van het land waar je op dat moment bent, ervaar je bijzondere zaken waar je anders hooguit een keertje over leest of misschien een keer iets over ziet op televisie. Schrijnende dingen soms, zoals mensen die hun leven doorbrengen op een vuilnisbelt. In die zin is reizen juist weer wel een confrontatie met de werkelijkheid.
Reizen is ook wachten, op die minibus die over een uur zou komen, maar pas na vier uur komt aanhobbelen. Reizen is geduld uitoefenen en rustig blijven, als je voor de vierde keer naar een ander loket wordt verwezen. Reizen kan ook heel vermoeiend zijn, als je twintig uur achtereen in een bus zit of als je zesendertig uur nodig hebt om ergens te komen, overstappend van vliegtuig op bus, van bus op riksja, van riksja op boot, en dan nog een stuk lopen. Reizen is ook niet zonder risico's, als je nietsvermoedend in een bootje stapt dat, zo blijkt later, de golven amper weet te trotseren. Of in de auto van een 'mad man' blijkt te zitten, een chauffeur die met ware doodsverachting over spekgladde wegen dendert.
Reizen is, met een snik in je stem afscheid nemen van familie en vrienden, als je vertrekt. Maar reizen is ook opgewacht worden op Schiphol, als je weer terugkomt, door diezelfde familie en vrienden. En door collega’s die je thuis hartverwamend verwelkomen met koffie, gebak en bossen bloemen.
Reizen is nog veel meer. Maar reizen is toch vooral en in de eerst plaats geweldig!
Een reis is ook leuk om samen te vatten in cijfers en feiten. Zo zijn we tijdens onze reis negenentwintig keer in een vliegtuig gestapt, hebben we over ruim achtduizend kilometer asfalt gereden met auto en campervan en ruim driehonderd uur op het water doorgebracht, van kleine wankele vissersbootjes tot grote, robuuste ferry’s.
We hebben daarnaast vele kilometers afgelegd in de meest uiteenlopende voertuigen zoals vrachtwagens, autobussen, minibusjes, jeeps en iets wat er tussenin hangt, jeepney’s. We zaten in taxi’s en in auto’s met chauffeur, in metro’s en treinen, in fietsriksja’s, gemotoriseerde riksja’s én in tricycles. We hebben plaats genomen op brommers, scooters en motoren. We hebben zelfs in een kabelbaantje gezeten. We hebben gefietst, op zijn Hollands, en we lieten ons, terug in de tijd, vervoeren met een ouderwetse horsecar, met ‘Oscar’.
We hebben acht zonnebrillen versleten of laten liggen. We zijn vijf leesbrillen kwijtgeraakt en twee brillen om in de verte te kunnen zien en mijn loupe, potverdrie, waarmee ik onder water minuscule krabbetjes en zeepaardjes kon bestuderen. We hebben acht tandenborstels versleten en drie paar slippers. We hebben vijf t-shirts onderweg verloren of aan de waslijn laten hangen en drie zwembroeken en twee shorty’s.
Ik heb minstens een liter zonnebrand, factor vijftig+ gesmeerd op mijn zongevoelige, besproete huid, maar verbrandde evengoed, terwijl Marjan onbeschermd op het strand kon liggen bakken en langzaam transformeerde in een negerin.
Ik heb zesentachtig duikcilinders leeggelurkt en achter zo’n dertig verschillende duikgidsen aangezwommen.
We hebben duizend muggen doodgemept, vijfhonderd sandflies doodgeslagen en een stuk of tien kakkerlakken kapotgeslagen met een slipper. Flatsj!
We hebben gebeld en geskyped, ge-emailed, ge-smst, ge-msnt, ge-hyvesed en ge-facebooked. We hebben, ondanks het digitale tijdperk aan zeker honderd postzegels gelikt. En we hebben negen dozen met spullen naar Nederland laten versturen, naast een drietal buitengewoon merkwaardig geproportioneerde pakketten waar de inpakkers hun handen vol aan hadden, te weten een pakket met parasols, een pakket met landkaarten en een pakket met een bamboe hangmat. En het zou me niet verbazen als ons TNT-mannetje, ‘de Turk’, toch nog eerdaags met een riksja komt aanrijden. Alsnog stiekem door Marjan aangeschaft in Singapore, in een onbewaakt moment van mijn kant.
We hebben meer dan duizend foto’s gemaakt en ongeveer dertig kleine filmpjes. Het uitzoeken en bewerken wordt nog een leuk klusje voor de komende herfst.
We hebben naar schatting vijfhonderd keer antwoord gegeven op de vraag waar we vandaan kwamen. En grofweg duizend keer “no, thank you” gezegd, als ons weer een product of dienst werd aangeboden.
We hebben in zo’n zestig verschillende bedden geslapen en Marjan heeft even zoveel keer een kamertje ingericht met haar spulletjes en fotootjes, van een vreemde kamer er haar kamer van gemaakt.
We hebben honderdzesentachtig keer naast elkaar gelegen en even zo vaak welterusten tegen elkaar gezegd, zonder onderbreking. Ik heb al die keren ‘slaap lekker’ gezegd tegen de beste reisgenote die ik me maar kan bedenken. Want het was vooral ook zo fantastisch dat we deze reis samen konden maken, Marjan en ik.
We hebben honderdenéén keer een stukje geschreven, en dit is het laatste stukje. Het was een regelmatig terugkerend klusje, maar ik heb het nooit als een opgave gezien. We vonden het heel leuk om te doen en jullie op de hoogte te houden. En jullie lazen ze met plezier, zo werd ons al heel snel duidelijk. De reacties waren geweldig, we keken er iedere keer weer reikhalzend naar uit. En het stimuleerde vooral ook om door te gaan met schrijven. Per slot van rekening heb je, als je schrijft ook een beetje een publiek nodig, nietwaar? :).
Tot ons volgende reisweblog!
Liefs Frank
08 Juni 2010 - 09:26
Paulien:
Jammer, het laatste reisverslag. Ik heb ervan genoten.
Sterkte met alle beslommeringen hier in Nederland. -
08 Juni 2010 - 09:28
Renske:
Wat een verhaal weer mooi om het allemaal te lezen voor de laatste keer,WELKOM THUIS lieve groetjes van jullie oude buurtjes.(H) -
08 Juni 2010 - 10:06
Maayke:
Welkom thuis Frank en Marjan!Het zal wel wennen zijn: de toch zo andere drukte, de "kleinheid" en vooral de overvolle supermarkten. Ik, tenminste, heb steeds als ik terugkom uit Canada, het gevoel hier te stikken, maar ach ook dat went. Jullie hebben de reis van je leven gemaakt: wees daar dankbaar voor dat het mogelijk was. Ik zal de verhalen missen: ik heb er van genoten!!
Liefs en sterkte met het aanpassen!
Maayke -
08 Juni 2010 - 12:16
Karin (buuv):
Wat een prachtig slot Frank! Ik heb de laatste weken veel aan jullie gedacht en dan in de trant van: Hoe moeten die lui ooit nog wennen hier in Nederland! Succes ermee en ik kom jullie snel bekijken X Karin -
08 Juni 2010 - 12:30
Tim D.:
Zien we je vanavond in het zwembad? -
08 Juni 2010 - 12:41
Peter En Familie:
Lievers,
Welcome home...
Tot snel... -
08 Juni 2010 - 15:13
Piet:
Hai, welkom back! We zien jullie zaterdag, op zoek naar een negerin en rood verbrand jongetje? -
08 Juni 2010 - 18:56
Piet L.:
Hoi lieve mensen,
prachtige reis gemaakt! Mooie woorden geschreven, we laten jullie even bijkomen en zullen aan jullie denken op Oerol waar we donderdag heen gaan, ook leuk hoor!
Tot later en veel geluk weer in jullie eigen omgeving..
liefs, Piet, ook namens Marijke -
08 Juni 2010 - 19:35
Hans:
Welkom terug in Holland. Frank, ik vond je reisverslagen mooi en prettig om te lezen. Marjan volgens mij is reizen en het contact met andere mensen helemaal jouw ding. Het zal wel weer even wennen zijn terug in je oude leventje. -
08 Juni 2010 - 20:35
Anja:
Hallo Marjan en Frank, Wat een mooi einde aan het boeiende reisverhaal
van jullie. Maar ook fijn dat jullie er weer zijn. Tot gauw en veel liefs, Anja en fam. -
09 Juni 2010 - 07:13
Sandra:
Genoten van jullie verhalen.
Onroerd door het einde van de laatste mail.
Liefs van Sandra -
09 Juni 2010 - 08:18
Sam:
Welkom terug! Jammer voor jullie dat het erop zit, maar fijn voor ons dat jullie terug zijn. :)
XX Sam -
09 Juni 2010 - 08:40
Mirjam:
Welkom thuis en geniet maar lekker na van elkaar en van de reis.
En tot gauw!
09 Juni 2010 - 10:45
Wilco En Frida:
Hoi Marjan en Frank,
In de allereerste plaats natuurlijk welkom in Nederland, ook al komt dit welkom vanaf de andere kant van de wereld, hij is niet minder gemeend. Uit ervaring weten we dat het weer even wennen is op je oude vertrouwde stekkie. Maar zoals men zegt "alles went" soms jammer en soms maar goed ook.
Jullie laatste update is prachtig geschreven. Soms is het moeilijk om aan mensen uit te leggen hoe leuk reizen is, maar dat komt goed naar voren in bovenstaande tekst, zelfs voor mensen die er niet van houden.
Het was leuk om jullie te ontmoeten want elke ontmoeting is een stukje van je reis. Succes met wennen en tot horens.
Groetjes vanaf een heel warm Boracay,
Wilco en Frida -
09 Juni 2010 - 12:29
Mieke En Bert:
Een prachtig sensitief reisverslag. Wat zal er na een enkele maanden Nederland als meest markante ervaring uitspringen?
Wij wensen jullie veel blijdschap met de ervaringen van een half jaar samen reizen.
Lieve groeten -
09 Juni 2010 - 13:18
Moniek Raemakers:
welkom in nederland !!!!
wat een prachtig slotakkoord van jullie reisverslagen!
maarrrrrrr waarom lukt 't me niet om jullie te pakken te krijgen....
geldt de afspraak voor maandag nog marjan!?
zoen
monik
12 Juni 2010 - 11:33
LangLies:
Goodbye Hello!!
Ik heb Joris Linssen ff gebeld, of jullie de reis op kosten van de NCRV nog een keer kunnen maken.
Dit slotverhaal wordt in ieder geval voor de laatste aflevering gebruikt.
Tot vanavond! -
14 Juni 2010 - 15:37
Ger:
Tsja Frank en Marjan, reizen is ook Ger Smits weer tegen komen op de trap bij het NLR. Dan weet je weer zeker dat je terug bent. Wat is dat snel gegaan. Leuk dat jullie gezond en wel weer terug zijn.