Hij was helemaal verpopzakt - Reisverslag uit Batavia, Indonesië van marjan en frank hustinx - WaarBenJij.nu Hij was helemaal verpopzakt - Reisverslag uit Batavia, Indonesië van marjan en frank hustinx - WaarBenJij.nu

Hij was helemaal verpopzakt

Door: marjanenfrank

Blijf op de hoogte en volg marjan en frank

15 April 2010 | Indonesië, Batavia

Vandaag Donderdag 8april.Bijna een week geleden sinds we vertrokken uit Gilli Trawangan .We vlogen met een tweemotorige Fokker 50 over de eilanden naar Flores. Het vliegveld bestaat uit een hal met een tafel waar de bagage op uitgestald wordt geen douane of iets dergelijks.Binnen in de hal werden we al overvallen door een aantal mannen voor transport. Uiteindelijk na een kleine pingelpartij kregen we er 10.000rp af (1euri),toch mooi meegenomen is weer een halve Bintang(biertje).Het 2e hotelletje werd het zo gaat dat meestal. Een mooie grote schone kamer met een prachtige view over de haven .Na 2 nachtjes zijn we met een speedbootje vertrokken inmiddels had zich een Hollandse jongen bij ons gevoegd die ook 3 dagen meeging .Onderweg gekletst hij komt uit Arnhem en het is een vlotte gezellige man. Na een dik uur varen kwamen we bij de Mona Lisa een boot die van een Belg is. Aan boord 9 Indonesische bemanningsleden ,3 Amerikanen,een Franseise,een Aussie een Chinees en wij 3 Hollanders. De divemaster is een Engelsman van 24jaar een enorme aardige jongen die alles wel in de gaten heeft. Als hij spreekt (ik luister mee als ze Breefing doen)lijkt het net of ik Roger Moore hoor een prachtige stem .Er wordt 4keer per dag gedoken en tussendoor de zaligste maaltijden allemaal bereid in een kleine combuis. Tussen de bedrijven door rust alles,ik zie overal zwarte voetjes. Er wordt veel gerookt door die gasten en gekletst als ze wakker zijn…Ze hebben allemaal en mobiel en als er bereik is op zee zie je ze allemaal bellen,sms e. Ze zitten wel 4maanden op zee en een maand vrij. Ze komen van Lombok,Java,Komodo,Flores dus overal vandaan. Wij zijn 3 dagen mee en het is erg gezellig. Ik heb een keertje gesnorkeld wat wel leuk was maar Bali vond ik mooier .Verder heb ik me goed vermaakt aan boord,wat gekletst met deze en gene ,lezen en gewoon niks doen. We hebben een paar keer dolfijnen gespot en manta”s die dicht bij de boot kwamen. De slaapplaatsen waren wat minder,we hadden eigen douche en toilet en airco maar je voelt hem al komen erggg vochtig en weer die muffe lucht..ha.ha. Door die douche wordt alles zo vochtig en die vloerbedekking op de grond gatsie.het vocht kwam er bij wijze uit als je erop zou drukken..Een ander koppel had al 2 kakkerlakken zien lopen. Als je op je matras ging liggen voelde je het vochtig worden en ook je hoofdkussen ondanks de airco was je gelijk nattig. Die Chinees zei zo snel mogelijk het licht uitdoen en in slaap vallen dan merk je niks. Nou lekker geslapen is anders maarja maar voor 2 nachten is het wel te doen. Het is zo sereen op de zee,af en toe een deining en alleen maar blauw en rotsen om je heen. Hier en daar wat getuf van bootjes die vissen vangen. De eerste dag hadden we zelf nog kunnen shoppen en kwamen zowaar een paar bootjes met souvenirs langs. Maar er zat niks van onze gading bij..
Nu nog een paar uurtjes en dan varen we weer terug. Frank en die Hollandse jongen Martijn zijn alleen nog over om te duiken. Het was net 10 kleine negertjes iedere dag gingen er mensen weg en er zouden weer 5 terugkomen maar die zijn nooit gearriveerd. We gaan weer terug naar ons mooi hotelletje met het leuke witte hondje Brian,die blaft hij denkt dat het indruk maakt maar neen hoor je moet er alleen maar van lachen,zielig toch???Vanavond de was ophalen en internetten. Morgen willen we met zijn 3 e Martijn gaat mee,naar Renca,dragonvaranen spotten .Met een bootje twee uurtjes varen en dan met een gids mee .Zaterdag gaan we om 11uur weer naar Bali en s”avonds n emen we daar het vliegtuig naar Sulewesi .Het was een leuke ervaring met zo”n live-aboard mee.

De tocht naar Rinca was erg geslaagd .Na twee uurtjes hangen op een bootje ,de zon fikte maar wij zaten in de schaduw wat loom te turen over de zee .Op het eiland aangekomen lagen er al verschillende bootjes .We werden door een stel liggende Indoos verwelkomd .Er ging een gids mee van de boot met een stok evt voor de varanen als ze te dichtbij komen. Bij de rangeroffice weer centen betalen,voor niets gaat de zon op ook in dit land. Alles kost maar 20.000,10.000 etc maar ondertussen tikt het lekker aan. Daar wachtte een andere ranger op ons,Juna,hij vertelde over de varanen,apen,buffels en snakes .Ik dacht dat ik er vanaf was maar neen hoor ,weer een stel fraaie exemplaren ,green vipper.cobra en nog een ander soort erg giftig tot dodelijk. Enne we zitten twee uur varen van een plaats en daar moet je met het vliegtuig naar Bali .En als ze je bijten binnen 30minuten bye,bye. Gelukkig zijn ze bang voor ons dus zo houden . Ik had zelf maar een stok bij me je weet maar nooit en ik bleef lekker close met de gide. De wandeling was erg mooi en halverwege hielden we een pauze. We gingen zitten op een boomschors eerst geïnspecteerd door mijn gide voor dieren(slangen).We zaten lekker te keuvelen met een voorbijkomend stel Duitsers en daar kwamen wederom andere toeristen aan het leek wel een hangplek .Ik keek op en daar zag ik Stan en Patty een Canadees stel dat we een maand geleden in Java hadden ontmoet. Met hun zijn we naar de Borobodur gegaan en samen gegeten. Lachen…kussen en gelijk afgesproken voor de avond. Zij waren de buren van Martijn maar dat wisten wij niet en ook Martijn niet .Als we niet zolang daar op die boomschors hadden zitten kletsen hadden we hun ws niet ontmoet..Geen toeval dus.

Tijdens de wandeling hebben een paar Varanen gespot.Er lagen er meer te dutten Maar ze kunnen zomaar opspringen en rennen 18km per uur..Ze zijn groot en zien er gevaarlijk uit .Een beet en je gaat dood als je het niet verzorgd in een ziekenhuis. Hun gebit zit vol met bacterien. Die dieren die daar dus rondlopen gaan er vroeg of laat aan .Moet je voorstellen dat je daar woont als paard.varken,aap ,buffel en slang .Op een dag loop je daar nietsvermoedend te grazen en bijt zo:n varaan je,2 weken laten ga je dood aan een bloedvergitiging en wachten de varanen je op om je te verslinden!!!Gruwelijk toch??Je bent gewoon een speeltje te gebruiken vroeg of laat . Om 1400 gingen we weer terug naar Flores,Labuan Bajo. Die avond weer gegeten met onze Canadeese vrienden en weer afscheid genomen nu komen we elkaar niet meer tegen zij gaan richting Java en wij de andere kant uit .Maar wie weet zoeken we hun eens op in een rondreis door Canada/Amerika.

Zaterdag zijn we vertrokken ,Martijn ging ook mee die moest vanuit Bali naar Lombok en naar Gilli .We vlogen weer over prachtige koralen en licht en donkerblauwe wateren .In Denpassar hadden we enkele uren voordat wij en Martijn ieder onze weg gingen dus besloten wat te gaan happen aan de zee,Kuta .Daar wat rondgelopen en het monument bezocht na de bomaanslag oktober 2002.Vreselijk als je al die namen ziet van jonge mensen die vakantie vierden en lekker in de disco waren .De meesten waren van Australische afkomst en veel van Indonesische afkomst een paar Hollanders en van ieder land wel iemand. Het leven gaat door dat zie je daar maar al te goed surfende Aussies halfontblote mensen de Costa Bravo van Bali. Wat een hectiek als je een eiland gewend bent en de open zee .Nou wij weer terug naar het vliegveld en afscheid genomen van Martijn .We vlogen om 19.00 naar Sulewesie waar we een nacht in een hotel geslapen hebben. S”Avonds waren er voor de deur wel honderden toeterende schreeuwende mensen op de brommer de meeste in het rood .Wij vroegen wat is er aan de hand,bleek dat de dag erna een voetbal wedstrijd was…nou ja ze maken ook overal iets van. De volgende ochtend toen we weer weg gingen liepen er weer tig mensen in judopakken op straat te schreeuwen,wat is dat nou weer goed voor? Ze gaan verderop oefenen!!!!
Met een auto zijn we 8 uur soms hobbelend naar Toeradjaland gereden. Daar zitten we nu in een aardig hotelletje maar in een enorme vieze stad .We gaan wat trips maken om de rituelen te kijken en wat van de Toeradjakultuur.
We zijn 3 dagen in Toeradjaland gebleven en de eerste dag waren we niet zo in ons hum ,maar hebben we geslapen en geinternet en wat bij gekomen. Dinsdag en woensdag hebben we met een gids uitstapjes gemaakt.We zijn naar een begrafenisceremonie geweest .Die man was al 5 maanden dood .Hij wordt door formaline behandeld te zijn bewaard in een houtbewerkte soort ton vlakbij zijn huis. Er wordt een heel huis gebouwd in Toeradjastijl(dit als je geld hebt)Er komen familieleden vanuit heel Indonesie naar een grote plek waar allerlei zitplekken zijn op nummer .Af en toe komt en een processie langs met prachtig geklede mensen en die gaan dan bij de familie zitten. Ondertussen worden er vele varkens en waterbuffels aan gevoerd. De naam van de gever wordt genoemd en opgeschreven .Hoe belangrijker je bent hoe meer je krijgt. Een aantal wordt gekeeld en de anderen worden verkocht. De varkens komen er minder leuk af. Ze worden op een bamboedrager vastgebonden en ergens onder een vlonder geschoven. Nou die schreeuwen en hebben schuim op hun bek staan. Heel zielig ,maar ja het is hun cultuur en ze kijken er niet van op.
Toen werd er een waterbuffel geofferd. Naast mij zaten 4 hoogblonde Deense meisjes die hielden ook al hun ogen dicht nou ik mijn oren. Die buffel stond niets vermoedend nog lekker te grazen toen hij meegenomen werd. Toen zijn poot vastgebonden werd ,werd hij wat onrustiger en toen met een razendsnelle beweging lag zijn nek open,hij sprong eerst nog opzij zo van”wat gebeurd er nou””??En toen stortte dat grote beest ter aarde wat een naar gezicht het bloed spoot eruit en het duurde nog zeker 10min voordat het echt afgelopen was. Wij toeristen zaten met open mond te kijken. Daarna zijn we weggegaan al lopend naar de auto was en enorm veel geslacht en lagen daar darmen daar hing wat in het vuur etc. Ik had voorlopig geen zin meer in vlees. Er werd ons nog lunch aangeboden maar dat heb ik maar niet gedaan. Het was een prachtige omgeving waar we doorheen reden,prachtige rijstvelden en mooie huizen. Ook zagen we veel kerkhoven voornamelijk in de rotsen en grotten .De botten kon je gewoon zien liggen een beetje bizar!!Frank zal hier wel weer wat meer geschiedenis over vertellen tzt. Het waren toch hele mooie dagen en wederom in ons hotelletje leuke mensen ontmoet. Nu zitten we op de airport te wachten op onze vlucht naar de kust. We zitten in een vip ruimte moet je wel betalen want wij hebben geen Indonesische creditcard.Maar nu kunnen wifi doen en volop eten en drinken wat door mijn mede genoten Indoos ook wordt gedaan.
Zo lieve mensen dit was het voor nu .Tot de volgende keer kus Marjan